”Prin structura propusă, Ghidul clarifică atât cui se adresează, dar, totodată, cum se utilizează în beneficiul învățării eficiente și, totodată, în vederea creșterii gradului de incluziune la nivel liceal.
Astfel, profesorii sunt încurajați să parcurgă veritabile procese de dezvoltare profesională, să inspire dezbateri, să aplice metode și strategii de lucru etc., prin abordarea de tip cercetare – acțiune. […] Acest ghid își propune să ilustreze faptul că toți profesorii pot să contribuie la schimbarea culturii școlii în care își desfășoară activitatea, astfel încât incluziunea să fie un concept operaționalizat, la îndemâna fiecăruia și a colectivelor de profesori.”
Gabriela Droc – inspector,
Ministerul Educației și Cercetării
”Cititorii regăsesc, în mod recurent, mesajul principal, care reflectă pilonul ideatic al ghidului: Liceele să aiba ca obiectiv învățarea, asociat cu ideea că Incluziunea este o călătorie, nu o destinație. Accentul pus pe învățare personalizată, pe convingeri motivaționale favorabile, pe evaluarea pentru învățare, pe valorificarea experiențelor de viață ale elevilor și pe resursele comunității reflectă nevoia profesorilor de a realiza schimbarea necesară în contextul centrării pe competențe. Profesorii găsesc numeroase elemente care să îi inspire să faciliteze experiențe de învățare atractive, relevante și semnificative pentru liceeni, reducând astfel probabilitatea părăsirii timpurii a școlii datorată lipsei interesului pentru învățare.”
Cătălina Ulrich Hygum – profesor universitar,
Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București