Str. Spiru Haret nr. 10-12, sector 1, 010176, Bucuresti  |  Tel: 021-305.59.99  |  Fax: 021-305.59.89  |  office@pmu.ro

Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) organizează la Sibiu, în perioada 27 – 30 noiembrie, Conferința de închidere a proiectului ROSE – Proiectul privind învățământul secundar.

Proiectul s-a derulat între 2015 și 2024 și a fost finanțat integral, printr-un împrumut, de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut între România și BIRD.

Proiectul ROSE face parte din Programul Național al Ministerului Educației „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” (aprobat prin Hotărârea Guvernului 251/2015) și a contribuit la atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de reducere a părăsirii timpurii a școlii și la îmbunătățirea oportunităților de participare în învățământul terțiar, pentru populația României.

Conferința finală include prezentarea rezultatelor obținute, a resurselor didactice dezvoltate în cadrul proiectului și a intervențiilor sistemice inițiate, precum și a impactului avut de granturile acordate liceelor.

Vor participa reprezentanți ai liceelor și universităților beneficiare din toată România, experții implicați în proiect, echipa de implementare și reprezentanți ai Ministerului Educației (persoane implicate în derularea proiectului).

De asemenea, vor fi organizate două ateliere în cadrul cărora participanții vor avea ocazia să împărtășească bune practici de la nivelul liceelor și universităților, precum și să contribuie cu propuneri pentru asigurarea sustenabilității proiectului și a rezultatelor.

Programul include, pentru delegația Băncii și a Ministerului Educației, vizite la două licee (beneficiare ale proiectului) cu profiluri diferite, aflate în proximitatea locului de desfășurare a conferinței: Liceul de Artă din Sibiu, liceu vocațional din runda a doua de implementare (perioada 2018 – 2023), respectiv Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești, unitate de învățământ liceal cu profil tehnologic din runda a treia (perioada 2020 – 2023). Ambele licee au avut o foarte bună execuție a fondurilor alocate: liceul de artă a utilizat 99,97% din bugetul alocat, iar liceul de turism 91,98% din buget.

Proiectul ROSE, care a beneficiat de o finanțare BIRD în valoare totală de 200 de milioane de euro, se încheie cu îndeplinirea tuturor indicatorilor stabiliți inițial: rata medie a abandonului școlar în clasele terminale din liceele sprijinite de proiect a scăzut cu aproape 6 puncte procentuale (p.p.), în timp ce rata medie de promovare a bacalaureatului în liceele sprijinite de proiect a crescut cu peste 23 p.p..

De asemenea, rata medie de retenție în primul an de învățământ terțiar în facultățile sprijinite de proiect s-a îmbunătățit pe durata implementării Proiectului ROSE, de la  valoarea de referință de 79,4 la valoarea de 83,15% în 2024.

Cele mai importante contribuții ale proiectului ROSE sunt:

  • 869 de granturi pentru licee și 414 granturi pentru universități;
  • digitalizarea evaluărilor naționale cu sprijinul a 12.358 de scanere și a aplicației software necesare pentru gestionarea lucrărilor;
  • dezvoltarea profilului și a standardelor profesionale pentru cadrele didactice;
  • susținerea participării României la testele internaționale: TIMSS 2019, PISA 2022, ICCS 2022, ICILS 2023 și TIMSS 2023;
  • formarea a 4.340 profesori de liceu în funcție de temele la 14 programe de formare de scurtă durată oferite de 8 furnizori de formare;
  • achiziția de echipamente pentru licee din pandemie: 59.072 de laptopuri, 5.746 de camere video si 4.346 de table inteligente;
  • peste 1.500 de profesori de liceu beneficiari ai programelor universitare de conversie profesională în 17 universități.

Alte informații

Conferința finală este organizată în ultima lună de derulare a proiectului după ce, în cadrul ultimei misiuni de monitorizare a BIRD, s-a discutat despre necesitatea prezentării transparente a rezultatelor proiectului și analiza posibilităților de asigurare a sustenabilității proiectului.

Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) este organizată la nivel de direcție în subordinea Ministerului Educației și asigură management integrat de proiect, în conformitate cu prevederile acordurilor de împrumut şi al contractelor de finanţare.