În weekendul 9 – 11 decembrie 2022 a avut loc, la Sinaia, Conferința anuală ROSE a mentorilor și monitorilor implicați în sprijinirea liceelor și universităților beneficiare de granturi ROSE. Conferința a fost dedicată bunelor practici și a celebrat eforturile și reușitele echipelor de proiect, fiind prezente 9 licee și 5 facultăți din 4 universități. Agenda a cuprins prezentări de sinteză privind activitățile și rezultatele majore ale proiectului ROSE din partea liderului de echipă Radu Jugureanu, precum și o perspectivă asupra implicării comunităților locale în dezvoltarea și susținerea derulării sub-proiectelor din licee din partea Oanei Moșoiu, UMPFE.
Pe parcursul întregii zile de 10 decembrie, proiectele reprezentate de echipele lor, inclusiv elevi și studenți, și-au prezentat activitățile, rezultatele, reflecțiile și lecțiile învățate din implementarea proiectelor. De impact au fost activitățile remediale desfășurate în alt context decât cel al clasei, de exemplu spații special amenajate și săli de studiu, activitățile nonformale, activitățile dedicate învățării socio-emoționale și dezvoltării personale. Au fost apreciate resursele de sprijin cum au fost activitățile susținute de mentori, sprijinul monitorilor pe aspectele tehnice, precum și resursele oferite de ghidurile pedagogice care au permis derularea cu ușurință a unor activități dedicate incluziunii, consilierii și orientării școlare și dezvoltării emoționale.
Ziua de 11 decembrie a prilejuit o activitate dedicată mentorilor din care au rezultat caracteristicile procesului de mentorat ROSE, cu specificitățile sale, precum și priorități în activitățile de mentorat pentru 2023 – 2024: mai multe oportunități de reflecție, sprijin individual pentru cadrele didactice pentru a-și formula obiective și a acționa în consecință, focalizarea pe elementele pozitive prin apreciere și feedback constructiv, încurajarea profesorilor și elevilor, consolidarea comunităților de practică, valorizarea muncii și activității echipelor de proiect și elevilor.
Au fost prezente:
Liceul Teoretic „Ion Luca”, Vatra Dornei
Liceu Tehnologic Special „Beethoven”, Craiova
Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, Gherla
Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Techirghiol
Liceul Tehnologic „Transilvania ”, Deva
Liceul Teoretic „Petru Maior”, Gherla
Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, Curtea de Argeș
Colegiul Silvic Bucovina, Câmpulung Moldovenesc
Colegiul Național „Mircea Eliade”, Sighișoara
Facultatea de Teologie, Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu
Facultatea de Ştiințe, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu
Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației / Univ. Babeș-Bolyai, ClujNapoca
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Univ.
Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași;
Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Craiova